2020-10-01 06:21Pressmeddelande

Armbandsurets historia i fokus för ny bok

Armbandsuret fyller inte bara en funktion att visa tiden, utan är också ett smycke som genom historien har visat på köns- och klasstillhörighet. I Klockor – en tidlös historia berättas armbandsurets historia och utveckling, från första världskrigets modifierade fickur till mekaniska lyxsportklockor och nutidens smartwatches. En guldgruva för alla klockintresserade och nostalgiker.

— Min ambition är inte att ta ett helhetsgrepp på urets och tidvisningens historia, istället är det själva armbandsuret jag tittar närmre på. Bruket av armbandsur har en lång och intressant historia, men det var först under 1900-talets första decennier som utvecklingen tog fart. Tanken med den här boken är därför att ta en titt på hur armbandsuret har utvecklat sig från 1900-talets början fram till idag, säger Thomas Denke.

Från början var armbandsur främst en angelägenhet för kvinnor, som en mix av klocka och smycke, men under 1900-talets början kom de att bli populära även bland män. I Klockor – en tidlös historia får vi årtionde för årtionde veta vilka personer, händelser, trender, innovationer, tillverkare och modeller som inte bara representerade sin tid utan också påverkade utvecklingen av armbandsuret. Detta varvas med fördjupande nedslag i historien om till exempel hur den schweiziska klockindustrin nästan krossades av kvartsrevolutionen (men senare räddades av Swatchklockorna) och hur det svenska klockmärket Ronex blev en storsäljare tack vare en fräck reklamkupp. Boken är dessutom rikt illustrerad med tidstypiska reklamannonser och foton på betydelsefulla klockor från varje decennium.

Klockor – en tidlös historia är Thomas Denkes uppföljare till Klockor – modeller, märken och nörderi som gavs ut 2018.

Det faktum att armbandsuret var så nischat som en produkt för kvinnor tvingade fram innovation och massiv marknadsföring riktad mot män. Det krävdes en ganska rejäl omställning av det envisa manliga psyket för att få ”riktiga karlar” att byta sina fickur mot ett armbandsur. Man skapade alltså en helt ny marknad, och på många sätt en helt ny typ av produkt, där nya modeller och lösningar togs fram för att få män att börja fästa klockan på handleden.
– ur boken

Thomas Denke driver podcasten Urbildningsradion och tidskriften Out of Time Magazine. Han är också medgrundare av och tidigare ägare till Nordens största klockcommunity online, Klocksnack.se. Thomas har tidigare skrivit boken Klockor – modeller, märken och nörderi (2018).

 

Boken utkommer den 8 oktober 2020. 

 


Om Roos & Tegnér

Roos & Tegnér grundades 2006 och är ett ledande fackboksförlag. Vi tror att ord kan göra skillnad. Att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. När vi beskriver oss själva använder vi ofta ord som personliga, flexibla, utmanade och moderna. Våra författare är spridda över Sverige och våra utgivningsområden är främst trädgård, affärslitteratur, resor, pyskologi, ekonomi, inredning, personlig utveckling, biografier och humor.

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos