2021-04-22 07:25Pressmeddelande

Historien om den svenska padelboomen i ny bok

I en ny bok skriver Johan Håkansson, en av Sveriges största padelexperter, den fascinerande berättelsen om hur racketsporten kunde komma från ingenstans och på bara tio år inta hela Sverige och till och med förvandla Globen till en padelhall. Boken Padelhistoriken, spelet, profilerna ger sporten ett sammanhang genom att berätta hur allt började under 1960-talet och sedermera exploderade i länder som Spanien, Argentina och Sverige, men inviger också läsaren i spelets anatomi och själ.

– Ibland får jag höra att padel bara är en hype och att sporten snart kommer att försvinna. Likt skelett förutspås stålburarna stå kvar och bilda ödsliga kyrkogårdar som minner om en galen tid. Visst kan det bli så, men jag tror inte det. Jag tror att padel har kommit för att stanna och bli en av Sveriges största sporter, om inte den allra största. En sport som utövas i alla åldrar och förhoppningsvis i alla samhällsklasser. Jag tror att vi i framtiden kommer att spela padel för att det är så vanvettigt roligt och gymma för att det är nyttigt. Tror alltså att det kommer bli en av våra två huvudsakliga motionsformer, säger Johan Håkansson.

Padel är racketsporten som de senaste åren tagit Sverige med storm. Det utövarna menar är genialt med sporten är att det är så enkelt att de flesta snabbt kan komma in i matchen, men samtidigt så svårt att det tar en livstid att bemästra. Boken Padel gör en djupdykning i själva spelet, med många tips för spelare på alla nivåer: om slagen, taktiken, samspelet med partnern och vilket racket man ska välja.

I boken får läsarna också veta vad som är viktigt att tänka på för att få ett skadefritt padelliv samt möta några av av svensk padels största profiler som berättar om sporten från just deras perspektiv. Från toppspelarna Baharak Soleymani och Calle Knutsson till elittränaren Andréas Johansson, tennisprofilen tillika padelentreprenören Jonas Björkman och sportjournalisten Patrick Ekwall.

Men frågan är hur framtiden ska se ut. Padel börjar ju bli en sådan folksport att det nästan är ett krav att kommunerna på något sätt tillhandahåller den åt sina skattebetalande invånare. Det är något jag gärna ser växa fram parallellt med den padel vi ser i dag, där hallarna blir allt mer luxuösa. Vi som tycker det är värt att lägga en hundring varje gång vi spelar kommer att fortsätta spela där, men det vore underbart med den bredd i utbudet det skulle innebära om kommunerna var med på det tåget.
– ur boken.

Johan Håkansson är journalist och upptäckte padel 2014. Idag driver han Padelfeber.se, den första nyhetssajten för padel, och Padel Mundo, Sveriges största podd om padel. Han har på nära håll bevakat svensk padel de senaste fem åren och har en unik inblick i det historiska som nu sker, där padelhallar poppar upp som svampar ur jorden och där snart var och varannan svensk äger sitt eget racket.

 

Boken släpps den 4 maj 2021.


Om Roos & Tegnér

Roos & Tegnér grundades 2006 och är ett renodlat fackboksförlag. Vi tror att ord kan göra skillnad. Att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. Våra böcker bjuder alltid på en god läs- eller lyssningsstund, men du kommer också att känna dig smartare efteråt. Roos & Tegnér har hjärtat i Malmö men ett ben i Köpenhamn hos våra ägare JP/Politikens Forlag och ett i Stockholm hos vårt systerförlag Polaris. De utgivningsområden som vi fokuserar är hem & trädgård, hobby, resor, hälsa, personlig utveckling och privatekonomi.

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos