2019-10-02 05:30Pressmeddelande

Historiska Berlin – Reseguide till andra världskriget och kalla kriget

Bokomslag: Historiska Berlin - Reseguide till andra världskriget och kalla kriget Bokomslag: Historiska Berlin - Reseguide till andra världskriget och kalla kriget

I höst är det 30 år sedan Berlinmuren föll och en ny tid för Europa inleddes. Under hela 1900-talet har Berlin varit mitt i Europas våldsamma historia – en maktens och mänsklighetens sinistra centrum. Men också en plats där intellektuella och andra samlats för konsten och inte minst för utsvävningar av alla de slag, en röd lykta i ett konservativt mörker. Reseguiden Historiska Berlin med fokus på andra världskriget och kalla kriget ger boken besökaren en stämningsfull inblick i vad som skedde var, i vilket gathörn och i vilken lokal. Dessutom får läsaren personliga tips på restauranger och sevärdheter som betytt något särskilt i historien, men också för att de fångar den berlinska stämningen på ett alldeles speciellt sätt.

—  Berlin är staden vi besökt sedan 1987, som vi varit bosatta i och som vi älskar. Vi vill visa den nyfikne besökaren vägen till stadens alla historiska hemligheter, till platserna där dramatiken utspelade sig. Och då och då till en restaurang, ett kafé eller en bar, så att fötter och sinnen får en stunds vila, säger Anna och Marko. 

Boken Historiska Berlin guidar stadsdel för stadsdel till de mest intressanta historiska platserna, ofta helt integrerade i stadsbilden och därför svåra att hitta om man inte vet vad man letar efter. Författarna föreslår också restauranger, kaféer och barer där man kan pausa och smälta intrycken. Berlin är en stad som många svenskar åker till för en långhelg och man kan lätt klämma in både historia, kultur och restaurangliv om man följer författarnas tips.

"Berlin var under 1900-talet ett mörkt epicentrum för världens historia, och staden betalade priset för det. Ledarnas vansinne ledde till folkets svält och död, till stadens raserande. Så föll muren. Den 9 november 1989 drogs mörkläggningsgardinerna undan och ljuset kunde åter strila in genom koldammiga fönster. Sedan dess har staden förändrats och såren börjat läka. Men den turbulenta och våldsamma historien har satt sina spår. Nästan vart man än vänder sig finns lämningar, minnen, gravar, monument."  — ur boken

Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén är professionella resejournalister och författare. Våren 2019 gav de ut succéboken Med tåg genom Europa som redan översatts till danska. Anna och Marko spenderar de flesta av sina dagar på resande fot och har full koll på Europas pärlor och det bästa sättet att uppleva dem på. Tillsammans har de gjort hundratals resereportage och skrivit nio reseguideböcker. Ofta är sonen Gustav, fyra år, med på äventyren. 


Boken utkommer den 21 oktober 2019. 


Om Roos & Tegnér

Roos & Tegnér grundades 2006 och är ett ledande fackboksförlag. Vi tror att ord kan göra skillnad. Att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. När vi beskriver oss själva använder vi ofta ord som personliga, flexibla, utmanade och moderna. Våra författare är spridda över Sverige och våra utgivningsområden är främst trädgård, affärslitteratur, resor, pyskologi, ekonomi, inredning, personlig utveckling, biografier och humor.

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos