2021-05-26 07:25Pressmeddelande

Ny bok om hur vi lär oss förstå våra hundar bättre

Under 2020 ökade antalet nyregistrerade hundar i Sverige med hela 15 procent. En stor anledning är coronapandemin, som med mer tid hemma och mindre resande bidrog till att fler skaffade hund. I boken I huvudet på din hund skriver hundpsykologen Fredrik Karlsson och journalisten Anna-Maria Stawreberg om relationen till hundar, de olika stadierna i hundens liv och hur vi lär oss förstå vår bästa vän.

Efter att vi träffats några gånger föddes idén om att skriva en bok tillsammans. I huvudet på din hund är dels till för alla nyblivna hundägare som vill lära sig mer om hur deras hund fungerar och hur de på bästa sätt kan bygga upp sin relation tillsammans. Men även för den mer erfarna hundägaren som vill uppdatera sig på vad som hänt de senaste åren när det kommer till hunduppfostran! För visst kan man även lära en gammal hund att både sitta och göra massor av andra roliga saker. Boken ska inte bara ge läsaren tips på hur den ska agera i olika situationer utan även varför, för att själva få en uppfattning kring vad som pågår i huvudet på deras hund, säger Fredrik Karlsson.

Anna-Maria växte upp med hundar och skaffade sig sedan en egen hund. Efter att ha varit mellan hund i nära 20 år slog hon nyligen till igen bara för att kort därefter inse att hon antingen haft otur i hundlotteriet eller faktiskt glömt det mesta av vad hon en gång lärt sig när det kommer till att ha hund. Anna-Maria kontaktade hundpsykologen Fredrik Karlsson för att få gedigen experthjälp. Hon ville få hjälp med att förstå varför valpen Bosse betedde sig som han gjorde och för att få tips på hur hon skulle göra. Det visade sig att det var hos Anna-Maria bristerna låg, inte hos Bosse.

Mycket hade Anna-Maria uppenbarligen glömt, men annat kändes numera bara gammalt och fel. Synen på hundar och samspelet mellan dem och oss människor har förändrats mycket under de senaste 20 åren och Fredrik guidar läsaren på vägen till ny kunskap. Om bestraffningar och strikt hierarki tidigare var vägen till lydnad, är idag synen helt annorlunda. Idag är det belöningar, kommunikation och samarbete som gäller. I boken har författarna tillsammans samlat kunskapen om hur hundar tänker och hur man kan nyttja det för att tillsammans med sin hund uppnå sina mål.

Bygga förtroende gör vi genom att göra saker tillsammans med hunden, upptäcka världen ihop och skapa ett samarbete i vardagen. Förtroendet kommer när hunden känner att den kan lita på dig, att du finns där som stöd och hjälper den i situationer den tycker är svåra. Gör en upptäcktsfärd utanför stigarna i skogen, balansera på stockar, hoppa upp på stenar och ha roligt tillsammans! Sätt er ner och dela på en skinkmacka.

– ur boken.

Fredrik Karlsson växte upp med hundar och har alltid haft ett stort intresse för dem. Han är utbildad hundinstruktör men för att få mer verktyg att förstå vad som egentligen sker hos hunden vidareutbildade han sig till hundpsykolog. Han jobbar idag heltid med olika hundkurser och problemutredningar samtidigt som han tränar och tävlar sina egna hundar i olika hundsporter.

Anna-Maria Stawreberg är författare och journalist. Hon har tidigare skrivit flera böcker, bl.a. Prepping, samt skriver regelbundet för flera av Sveriges största magasin. Anna-Maria växte upp med en rad olika hundar och tillsammans med flatcoated retrievern Hampus tävlade hon i spår, lydnad och sök. Hon utbildade honom senare även till räddningshund och var aktiv i Brukshundsklubben. Drygt 20 år senare har hon återigen skaffat en flatcoated retriever, Bosse.

 

Boken släpps den 10 juni 2021. 

 


Om Roos & Tegnér

Roos & Tegnér grundades 2006 och är ett renodlat fackboksförlag. Vi tror att ord kan göra skillnad. Att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. Våra böcker bjuder alltid på en god läs- eller lyssningsstund, men du kommer också att känna dig smartare efteråt. Roos & Tegnér har hjärtat i Malmö men ett ben i Köpenhamn hos våra ägare JP/Politikens Forlag och ett i Stockholm hos vårt systerförlag Polaris. De utgivningsområden som vi fokuserar är hem & trädgård, hobby, resor, hälsa, personlig utveckling och privatekonomi.

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos