2021-05-17 07:40Pressmeddelande

Unik handbok om mathantverk

De senaste åren har intresset för mathantverk ökat. Allt fler vill åt den naturliga känslan och laga mat från grunden. Matskribenten och kocken Jens Linder släpper nu den berättande Mat för hand där han beskriver traditionella sätt att förädla råvaror. I boken går han djupet i varje ämne, beskriver historien bakom förädlingssätten och hjälper läsarna att se råvarorna på nya sätt.

Mat för hand – Tumregler, handlag och gammal erfarenhet är en handbok om att förvandla, en guide till matens hantverk som berättar om mahognyfärgat rökdoftande oxkött, blekrosa rimmad röding, mångfasetterat kulört kimchi, propert inlagda primörer, blänkande bär, sockersöta sylter och svalkande saft. Boken är en kulinarisk manual som vänder sig till både rena nybörjare och mer erfarna matlagare med syfte att lära ut olika metoder och ge inspiration. En del av tillvägagångssätten är enkla, andra mer komplicerade. Somligt går kvickt, en hel del tar längre tid. Men inget är oöverstigligt.

Att bevara och förädla mat för hand har folk gjort i alla tider och många av metoderna är förvånansvärt lätta att utföra, bara det finns tydliga förklaringar, instruktioner och nödvändiga fakta att utgå från. Mat för hand innehåller allt detta; från tabeller över beredningstider, saltmängder och temperaturer till beskrivningar av tumregler, gammal erfarenhet och handlag.

Följande metoder för att bevara och ädla mat gås igenom: torka, röka, rimma, luta, grava, fermentera, picka, konfitera, sylta, safta och infusera. Varje metod har ett eget kapitel som förutom recept även innehåller information om hur metoden använts och används runt om i världen och i historien, en beskrivning av vad som sker när råvaran utsätts för exempelvis salt, rök eller socker samt praktiska råd kring hur man ska göra och vad man ska tänka på.

— Med Mat för hand vill jag dra mitt oansenliga strå till stacken för en mer hållbar matproduktion genom att förmedla viktiga traditionella sätt att förädla råvaror. Mat ska produceras på ett äkta och ärligt vis och befrias från onödiga tillsatser. Mer produktion bör bli regional för att minska världens transporter, det är både helt möjligt och helt nödvändigt, säger Jens Linder.

Jens Linder är en välkänd och prisbelönt matskribent, kock och författare som i otaliga artiklar i Dagens Nyheter och Gourmet slagit ett slag för mathantverket. Ofta har han återkommit till traditionella metoder för förädling och konservering, inte minst i den klassiska boken Det glömda köket (2005). Han är sedan många år juryordförande i SM i mathantverk där man tävlar i klasser som syrat, pastejer, korv med mera. Han håller också föredrag och kurser i dessa ämnen.

 

Boken släpps den 21 maj 2021. 


Om Roos & Tegnér

Roos & Tegnér grundades 2006 och är ett renodlat fackboksförlag. Vi tror att ord kan göra skillnad. Att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. Våra böcker bjuder alltid på en god läs- eller lyssningsstund, men du kommer också att känna dig smartare efteråt. Roos & Tegnér har hjärtat i Malmö men ett ben i Köpenhamn hos våra ägare JP/Politikens Forlag och ett i Stockholm hos vårt systerförlag Polaris. De utgivningsområden som vi fokuserar är hem & trädgård, hobby, resor, hälsa, personlig utveckling och privatekonomi.

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos