2021-03-23 08:05Pressmeddelande

Var det länge sedan du såg en igelkott?

I så fall är det för att de minskat med en tredjedel i antal mellan år 2010-2020. Det vaggande och charmiga urdjuret som vi alla älskar att ha i trädgården, och som dessutom gör stor nytta där, är nu klassat som "nära hotat" och riskerar att försvinna för gott. I boken Taggad att leva ger biologen och trädgårdsexperten Marie Dacke tips på hur vi kan hjälpa igelkotten mot en mer hållbar framtid.

— Igelkottar är som vaniljglass, sommar och Astrid Lindgren. I princip alla känner igen dem och de flesta tycker om dem. Dessa uråldriga djur har sovit sig genom fler än en miljon vintrar, tryggt ihoprullade i sina rustningar av taggar. Men igelkotten har de senaste åren minskat drastiskt i antal, de är på väg att förlora kampen mot krattor, bilar och andra faror som människan har skapat. I Sverige listas igelkotten sedan 2020 som "nära hotad", så det gäller att minska tillbakagången innan den går för långt. Det vill säga nu, säger Marie Dacke.

Under sommaren 2020 följde Marie Dacke med vänner på nära håll hur igelkottarna i deras närområde rörde och betedde sig. De satte upp rörelseaktiverade jaktkameror i flera av villakvarterets trädgårdar och såg med stort intresse på morgnarna vad som fångats på bild under natten. De anlade igelkottsbon, sparade områden med högt gräs i sina trädgårdar, bjöd på kattmat och låg inte minst många timmar på marken med sina kameror.

Taggad att leva tar avstamp i historien, men för oss också ut i villakvarteren och igelkottarnas jaktmarker. Där lyckas de med sin nyfikenhet ställa till det för sig på en mängd otroliga vis. De super sig fulla i vinkällaren, muras in under kyrkan, startar (och släcker) bränder och deltar i flera rättegångar. Genom att följa författarna på nattliga vandringar får läsaren möta räddade, skadade, nyfödda och gamla igelkottar. Och viktigast av allt ges 30 tips på akuta åtgärder för att hjälpa igelkotten mot en hållbar framtid.

"Igelkottarna tycks i allt större utsträckning dra sig mot förorter och städer. Här hittar de mat och boplatser i trädgårdar och parker, samtidigt som de undviker grävlingarnas vassa tänder. Vi måste välkomna dem på alla sätt vi kan. Med enkla medel kan du i din trädgård skapa en perfekt miljö med skyddande häckar för dagvila och komposter fulla av insekter och tusenfotingar att njuta av."

— ur boken

Marie Dacke är professor i sinnesbiologi vid Lunds universitet och forskar om hur djur ser och navigerar. Under tio år har hon svarat på allmänhetens frågor om livet i deras trädgårdar i tv-programmet Studio Natur. Hon är en av författarna till boken Trädgårdsdjur (2020).

 

Boken släpps den 5 april 2021. 


Om Roos & Tegnér

Roos & Tegnér grundades 2006 och är ett ledande fackboksförlag. Vi tror att ord kan göra skillnad. Att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. När vi beskriver oss själva använder vi ofta ord som personliga, flexibla, utmanade och moderna. Våra författare är spridda över Sverige och våra utgivningsområden är främst trädgård, affärslitteratur, resor, pyskologi, ekonomi, inredning, personlig utveckling, biografier och humor.

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos